Har du fått din første regning fra Lånekassen?

Publisert: 11.02.2021
I februar skal mange betale sin aller første regning til Lånekassen. Dersom du har problemer med å betale, kan du søke om betalingsutsettelse. Her er Lånekassens tips om nedbetaling av studielån.

Når du er ferdig med utdanningen din, skal du begynne å betale på studielånet. Det er en betalingsfri periode på omtrent sju måneder før du skal betale første regning.

– Det er slik at du skal begynne å betale ned på lånet når du slutter å motta støtte fra Lånekassen til en fulltidsutdanning. Vi ser at en del kunder misforstår dette, og tror de ikke skal betale hvis de går over til å studere på deltid eller tar en pause fra studiene, men det stemmer altså ikke, sier Anette Bjerke, kommunikasjonsdirektør i Lånekassen.

Bilde av mobil med teksten "Dette skjer når du skal begynne å betale på lånet"

Hvis du var borteboer, bestod utdanning og hadde inntekt og formue under grensene mens du fikk studiestøtte, får du gjort om deler av lånet til stipend. For de fleste skjer omgjøringen for det siste semesteret med lån først sommeren året etter det siste lånet ble utbetalt. Årsaken er at Lånekassen venter på informasjon om årsinntekten din fra Skatteetaten. Du må begynne å betale på lånet selv om du ikke har fått omgjøring. Vi justerer gjelden automatisk når omgjøringen til stipend er gjennomført.

Du kan søke om betalingsutsettelse

Koronapandemien gjør at flere enn vanlig står uten jobb og dermed kan ha problemer med å betale regningen fra Lånekassen.

– Dersom du ikke kan betale regningen, kan du enkelt søke om betalingsutsettelse. Da slipper du å betale regningen nå, men den totale nedbetalingstiden blir lengre og det påløper renter, sier Bjerke.

Alle kunder har rett til å utsette regningen 36 ganger, og det er ingen bestemte vilkår som må oppfylles for å få betalingsutsettelse. I forbindelse med koronapandemien fikk Lånekassens kunder rett til ekstra betalingsutsettelser i tillegg til de 36 fra mars til desember 2020. Regjeringen har foreslått at ordningen med utvidet tilgang på betalingsutsettelser videreføres til 1. juli 2021. Det er viktig å være oppmerksom på at betalingsutsettelse fører til at nedbetalingstiden blir lengre og at du samlet må betale mer renter enn om du ikke utsetter.


Hold oversikt på nett

Du holder deg oppdatert på lanekassen.no. På Dine sider kan du selv administrere lånet ditt og holde oversikt.

  • Velg mellom fast og flytende rente: Studielånet er rentefritt så lenge du får støtte fra Lånekassen til fulltidsutdanning, men etter det begynner rentene å løpe. Du får automatisk flytende rente, men du kan velge å søke om fastrente for 3, 5 eller 10 år annenhver måned. 680 800 av Lånekassens kunder har flytende rente på studielånet sitt, mens 45 300 har fast rente. Dersom du ønsker å binde renten fra 1. mars, kan du gjøre det i perioden 10.-17. februar.
  • Velg elektronisk betaling: 98 prosent av tilbakebetalerne betaler studielånet med e-faktura eller avtalegiro. Du kan velge ønsket betalingsmåte når du mottar nedbetalingsplanen fra Lånekassen, som er cirka fem måneder etter siste utbetaling. Du kan også endre forfallsdato. Du får automatisk den 15. som betalingsdato, men du kan selv endre til den 5. eller 25. i måneden, hvis det passer bedre for deg.
  • Kan du ikke betale? Da kan du enkelt søke om betalingsutsettelse. Betalingsutsettelse betyr at du slipper å betale regningen nå, men at nedbetalingstiden blir lengre. Utsetter du betalingen, må du betale mer renter samlet sett enn om du ikke utsetter.
  • Er du arbeidsledig, får du arbeidsavklaringspenger eller er du sykmeldt? Lånekassen kan slette renter på lånet ditt for en periode hvis du har hatt lav inntekt og vært i en situasjon som gir rett til sletting av renter.
  • Ønsker du å betale ned raskere? Da kan du justere nedbetalingsplanen din. Lånekassen begynner å legge til renter på lånet ditt fra dagen etter at støtteperioden din har gått ut. Hvis du ønsker å starte nedbetaling av studielånet med en gang du er ferdig med studiene, kan du bestille en betalingsplan.
Kommunikasjonsdirektør Anette Bjerke. Foto.
Anette Bjerke
Kommunikasjonsdirektør i Lånekassen