Det er bare studenter som ikke bor sammen med foreldrene sine under utdanningen, som kan få lån omgjort til utdanningsstipend etter bestått eksamen.
Lånekassen ber nå et utvalg av studentene som oppga at de skulle bo borte i 2024, om å dokumentere at de gjorde det. Studentene det gjelder, vil få e-post eller SMS om at det ligger en oppgave til dem på Dine sider, Lånekassens innloggede sider. Der vil studentene også få informasjon om hva slags dokumentasjon de skal sende inn.
Studenter plikter ikke å melde flytting til Folkeregisteret, men de plikter å oppgi korrekt bostatus til Lånekassen. I søknaden om lån og stipend blir studentene spurt om de bor i samme hus eller leilighet som en av eller begge foreldrene sine i studieåret. De som svarer nei, behandles som borteboere, og kan får lomgjort lån til stipend etter bestått eksamen.
– Vi er avhengig av korrekte opplysninger for å kunne fatte riktige vedtak. Lånekassen gjennomfører bokontroll for å forebygge at lån feilaktig blir omgjort til stipend, sier Anette Bjerke, kommunikasjonsdirektør i Lånekassen.
Studenter som i kontrollen ikke kan dokumentere at de bodde borte, vil ikke få gjort om lån til stipend. Det betyr at de må betale mer tilbake enn om de hadde fått omgjøring. De kan også bli nektet støtte og betalingslettelser neste studieår.
I alvorlige tilfeller kan man miste retten til fremtidig støtte, betalingslettelser og sletting av gjeld. Bruk av falsk dokumentasjon vil bli politianmeldt.
Faktaboks:
- Alle studenter kan få basislån fra Lånekassen. I studieåret 2024–2025 utgjør dette 151 690 kroner for fulltidsstudenter. De som bor borte, kan få inntil 40 prosent av basislånet omgjort til stipend etter bestått utdanning.
- I studieåret 2023–2024 tildelte Lånekassen 28 milliarder kroner i basislån. Av dette var omgjøringslånet – den delen av lånet som kan bli omgjort til stipend – 10,7 milliarder kroner.