Bruk av informasjonskapsler på lanekassen.no

Lånekassen bruker informasjonskapsler (cookies) på tjenestene våre for å gjøre brukeropplevelsen din bedre og for å samle inn statistikk.

Informasjonskapsler er små tekstfiler som plasseres på datamaskinen din når du laster ned en nettside. De aller fleste nettsider bruker slike informasjonskapsler.

Tjenestene våre inkluderer

 • Lanekassen.no
 • Dine sider
 • Statistikk og analyse
 • Foreldresignering
 • Informasjon for læresteder
 • Søknader

Bruk av informasjonskapsler er tillatt når du har fått informasjon om hvilke informasjonskapsler vi bruker og samtykker til dette. Dette er fastsatt i ekomloven § 2-7 b. Vi skal informere deg om hvilke opplysninger som blir behandlet til hvilket formål, og hvem som behandler opplysningene.

Vår bruk av informasjonskapsler innebærer bruk av personopplysninger. Behandlingsgrunnlaget for dette er personvernforordningen artikkel 6 nr 1 f, som tillater oss å behandle opplysninger som er nødvendig for å ivareta en interesse som veier tyngre enn hensynet til den enkeltes personvern. Den interessen er å få nettsidene våre til å fungere godt slik at du får en god brukeropplevelse.

Når Lånekassen bruker informasjonskapsler til statistikk- og analyseformål, lagrer vi ikke informasjon som kan identifisere deg personlig. Opplysningene behandles i avidentifisert og aggregert form. At opplysningene er avidentifisert betyr at vi ikke kan spore opplysningene vi samler inn tilbake til deg. Vi anonymiserer IP-adressen, og kan ikke kople bruksstatistikk til enkelte IP-adresser. 

I tillegg til å bruke statistikk- og analyseverktøy, trenger vi å følge med på hvordan tjenestene fungerer. Tekniske logger som blir brukt til dette formålet blir da koplet både mot IP-adresser og andre personidentifikatorer.


Hindre eller slette informasjonskapsler

De fleste nettlesere er innstilt på å akseptere informasjonskapsler automatisk., Du kan selv hindre at informasjonskapsler blir lagret ved å endre på innstillingene i nettleseren. Da vil ikke sidene fungere optimalt, og tjenestene som krever at du logger inn vil ikke fungere. Du kan også slette informasjonskapsler i nettleseren eller gjennom filbehandling.
 

Informasjonskapsler på tjenestene våre

Informasjonskapsler for innlogging

 • lkauth: denne informasjonskapselen lagrer informasjon om du er innlogget eller ikke. Den slettes når du lukker nettleseren.

Informasjonskapsler i Siteimprove (analyseverktøy)

Lånekassen bruker Siteimprove som analyse- og statistikkverktøy for å kvalitetssikre tjenestene våre. Vi bruker det for å rette feil og mangler, analysere besøk og klikk, med mer.

Informasjonen som blir samlet inn av Siteimprove blir lagret på selskapets servere i ulike EU-land i henhold til Siteimproves retningslinjer for personvern og databehandleravtale med Lånekassen. Siteimprove bruker følgende informasjonskapsler:

 • nmstat: Denne informasjonskapselen har en varighet på 1000 dager. Formålet er å samle inn informasjon om brukerens besøk på nettsiden. Informasjonskapselen inneholder en tilfeldig generert ID som brukes til å gjenkjenne nettleseren når en bruker besøker en side. Informasjonskapselen inneholder ikke personopplysninger og brukes kun til statistikk på bruk av siden.
 • AWSALBCORS: Denne informasjonskapselen har en varighet på syv dager. Den skal sikre at alle analysedata for samme besøk (brukersesjon) sendes til samme endepunkt. Dette brukes til å sammenstille hvilken sekvens en person besøker ulike sider på, som igjen understøtter sporing av oppførsel. 

Informasjonskapsler i App Dynamics

Lånekassen bruker verktøyet App Dynamics for å følge med på hvordan tjenestene våre fungerer og for å avdekke feil. App Dynamics bruker følgende informasjonskapsler: 

 • ADRUM_BTa: Inneholder en transaksjons-ID og tidsinformasjon, og brukes til å sammenlikne brukeropplevelsen med kvaliteten til tjenestene våre.
 • ADRUM_BTg: Inneholder en transaksjons-ID og brukes som en alternativ metode for å sammenlikne brukeropplevelsen med kvaliteten til tjenestene våre.
 • ADRUM_BT[1-5]: Inneholder forretningstransaksjonsnumrene og tidsbruk, og feilinformasjon for de første fem transaksjonene, for eksempel ADRUM_BT1, ADRUM_BT2, etc.
 • ADRUM_BTs: Inneholder en kobling fra et øyeblikksbilde av nettleseren til et øyeblikksbilde i tjenestene våre.
 • ADRUM_BTh: Kun skrevet hvis det oppstod en feil i en av tjenestene våre.
 • SameSite: Gjør det mulig for koden som kjører i nettleseren din å få tilgang til ADRUM_BT-informasjonskapselen for å opprettholde forretningstransaksjonskorrelasjon. Når SameSite-informasjonskapsler er til stede, har koden tilgang til ADRUM_BT-informasjonskapselen med forretningstransaksjonsdata. Uten SameSite-informasjonskapsler kan ikke koden analysere forretningstransaksjonsdata i informasjonskapselen som er sendt fra tjenestene våre. Dette er fordi data sendes til et annet sted enn lanekassen.no.