Lånekassens kunder kan fortsatt utsette betalingen

Publisert: 31.01.2022
Den midlertidige ordningen med ekstra betalingsutsettelser for alle som betaler ned studielån, utvides ut 2022. Én av tre har valgt å utsette Lånekasse-regningen én eller flere ganger siden koronapandemien brøt ut.

Alle som betaler på studielånet, kan i utgangspunktet utsette regningen 36 ganger (som tilsvarer tre år). Som ett av flere koronatiltak for Lånekassens kunder, har tilbakebetalerne siden 1. mars 2020 kunnet utsette betalingen uten å bruke av denne kvoten. Nå har Stortinget vedtatt at ordningen skal videreføres ut året. Også ordningen med unntak fra inntektsgrensen for studenter som jobber i helse- og omsorgssektoren, videreføres ut året. Ordningen er utvidet og omfatter nå også barnehage- og skolesektoren.

Lengre nedbetalingstid hvis du utsetter
– Ekstra betalingsutsettelser har vært et tiltak for å gi litt økonomisk handlingsrom, som mange av kundene våre benytter seg av. Samtidig er det viktig å være oppmerksom på at du må betale mer i renter totalt hvis du utsetter betalingen enn om du ikke gjør det, sier Morten Rosenkvist, administrerende direktør i Lånekassen.

Når man utsetter betalingen, forlenges nedbetalingstiden like lenge som man har utsatt. Man må betale mer renter totalt og terminbeløpet for de resterende terminene blir litt høyere. Kundene kan endre nedbetalingsplanen eller betale ekstra senere slik at de henter inn de ekstra renteutgiftene, om de ønsker det.

Færre utsatte betalingen i fjor enn i 2020
Rekordmange av Lånekassens kunder har søkt om å utsette betalingen etter at koronapandemien brøt ut. Mens det var 126 000 kunder som utsatte én eller flere ganger i 2019, økte dette til 191 000 i 2020, og gikk ned til 173 000 i 2021.

Rundt 750 000 kunder betaler i dag ned på studielånet sitt. Én av tre av tilbakebetalerne har valgt å utsette betalingen siden pandemiens utbrudd. I gjennomsnitt valgte de som utsatte betalingen i 2021, å utsette sju terminer (sju måneder). 24 500 kunder har utsatt samtlige terminer siden mars 2020 fram til nyttår, som tilsvarer hver tiende som har utsatt siden koronautbruddet.

Les om betalingsutsettelse på lanekassen.no
Les mer om koronatiltak for Lånekassens kunder på lanekassen.no