Søk studielån før det store rushet

Publisert: 09.06.2021
Lånekassen forventer rekordmange søknader om lån og stipend før studiestart i høst. Studenter som har fått bekreftet studieplass til høsten, kan søke allerede nå og dermed unngå høysesong.

Over 150 000 personer har i år søkt opptak til universiteter og høgskoler. Først 20. juli får de beskjed om de har kommet inn, bare noen uker før studiestart. Da kommer et rush av søknader om lån og stipend til Lånekassen som skal behandles på kort tid.

– Det er starten på en hektisk høysesong i Lånekassen, hvor målet er at flest mulig skal få penger til studiestart. De som allerede nå vet at de har studieplass til høsten, kan imidlertid få et forsprang. Alle som har bekreftet studieplass, kan søke allerede nå, sier kommunikasjonsdirektør Anette Bjerke i Lånekassen.

Lånekassen anbefaler de som kan, om å benytte denne muligheten.

– Send inn en riktig og fullstendig søknad så snart du kan. Da kan du ta sommerferie vel vitende om at du har pengene til studiestart, sier Bjerke.

Sjekk hvor mye du kan få

De aller fleste søknadene om lån og stipend behandles automatisk i løpet av et døgns tid, men mer kompliserte saker tar lengre tid. For eksempel kan studenter som er forsinket i studiene og som må sende inn dokumentasjon, oppleve vesentlig lengre behandlingstid.

Studenter kan få 126 357 kroner i basislån studieåret 2021–2022. Inntil 40 prosent av dette lånet kan senere bli gjort om til stipend hvis du ikke bor sammen med foreldrene dine, har inntekt og formue under fastsatte beløpsgrenser og består utdanningen din.

I tillegg kan du ha rett til andre typer lån og stipend, for eksempel hvis du betaler skolepenger. På Lånekassens nettsider kan du sjekke hvor mye du kan få i lån og stipend. Du søker fra Dine sider på lanekassen.no.

Kommunikasjonsdirektør i Lånekassen og ansatt på kundesenteret

Lånekassen er klar til å ta imot søknader om lån og stipend for neste studieår. Her er kommunikasjonsdirektør Anette Bjerke og Emilie Waldal, som jobber på kundesenteret. Foto: Lånekassen

Tre tips fra Emilie på kundesenteret

  • Du kan søke lån og stipend på Dine sider på lanekassen.no når du har studieplass.
  • Studenter i Norge får første utbetaling for neste studieår tidligst i august.
  • Før pengene kan utbetales, må du ha registrert deg for høstsemesteret og meldt deg opp til eksamen. Du må også ha signert avtalen om stipend og/eller lån.