Rekordmange studerte utenlands i fjor

Sist oppdatert: 31.08.2011
Norske studenter reiser utenlands som aldri før. I fjor valgte 21 811 nordmenn å studere i utlandet. Stadig flere velger USA som studieland.

Mens antallet norske studenter i utlandet gikk ned fra midten av 2000-tallet, har det vært en stabil vekst de siste årene. 14 154 studenter valgte å ta hele utdanningen sin i utlandet i fjor, ni prosent flere enn året før. 7 657 tok deler av utdanningen sin ute, det er en vekst på seks prosent.

– Vi ser at trenden vi har sett de siste årene fortsetter, og at stadig flere nordmenn velger å studere i utlandet, sier Mette Bakke, seniorrådgiver ved utlandskontoret i Lånekassen.

Andelen norske studenter i utlandet holder seg stabil. 13 prosent av alle som fikk støtte fra Lånekassen til høyere utdanning i fjor valgte å studere i utlandet, omtrent den samme andelen som året før.

USA øker mest

Tall for forrige studieår viser at Storbritannia holder stand som det mest populære landet å reise til, 4 148 norske studenter valgte å ta hele eller deler av utdanningen sin her. Danmark følger som før på andreplass, mens USA har gått forbi Australia som det tredje mest populære studielandet.

– Det var mer enn 20 prosent flere som valgte å studere i USA i fjor enn året før, sier Bakke.

Økonomi og medisin mest populært

Østeuropeiske land som Polen, Ungarn, Slovakia  og Tsjekkia har samlet sett en stor andel norske studenter, og de fleste av disse studerer medisin.

Økonomi og administrasjon er det mest attraktive fagområdet for norske studenter i utlandet, 3 968 valgte dette. Medisin, samfunnsfag, humanistiske fag og teknologi-/arkitektfag er også populært.

De fleste tar bachelorgrad

De fleste som reiser ut i studietiden, tar en del av eller hele bachelorgraden sin ute. Mens 13 340 tok bachelor i utlandet i fjor, var det 8 300 på mastergradsnivå. Antall elever i videregående skole som tar et utvekslingssår, fortsetter å øke. I 2010–2011 reiste 1 934 norske utvekslingselever til utlandet.