Opprettet avtalegiro på studielånet – vant 10 000 kroner

Sist oppdatert: 16.03.2017
Marius Elvheim (28) og Kristine Møllevik (37) skulle bare sørge for at regningene til Lånekassen ble trukket automatisk på forfallsdato i nettbanken deres.

At opprettelsen av avtalegiro på studielånet også skulle føre til en «bonusutbetaling» fra Lånekassen, kom som en stor overraskelse på dem begge.

– Jeg opprettet avtalegiro på studielånet fordi det er den enkleste måten å gjøre det på – da går jo betalingen av seg selv, påpeker Marius, som syntes det var godt å endre status fra student til tilbakebetaler fra august i fjor.

Vinner avtalegirokonkurranse 2017

Marius Elvheim. Foto: Privat.

Fornøyd med utdanning og yrke

Marius kommer opprinnelig fra Mosjøen, og er nå lærer ved Senja videregående skole i Troms. Utdanningen tok han ved NTNU, og fagkretsen inkluderte til slutt både historie, religionsvitenskap og engelsk, i tillegg til PPU. 

– Jeg stortrivdes som student i Trondheim, men kommer selv fra en mindre plass, og da jeg skulle søke meg jobb ønsket jeg meg litt bort fra bylivet, forteller Marius, som er fornøyd med valget av både utdanning og yrke. 

– Hadde jeg bestemt meg litt før for at det var lærer jeg skulle bli, kunne jeg riktignok ha blitt ferdig med utdanningen litt tidligere, men resultatet ville jo uansett blitt det samme.

Fra Trondheim til Oslo

Heller ikke Kristine, som opprinnelig kommer fra Hemnesberget sør for Mo i Rana, hadde helt klart for seg hvilket yrke hun ville ende opp med, da hun på begynnelsen av 2000-tallet startet sitt studieløp med filmvitenskap ved NTNU.

– Etter filmvitenskapen bestemte jeg meg for å gå for litt mer «matnyttige» fag, og fortsatte med medievitenskap og nordisk før jeg tok PPU-en.

Også Kristine var klar for å forlate trønderhovedstaden etter endt utdanning, men i motsetning til Marius valgte hun i 2007 å flytte til en større by – Oslo.

– Jeg fikk en fin stilling, og jobbet flere år som lærer på utdanningsprogram for medier og kommunikasjon ved Hartvig Nissens skole. Men etter hvert oppdaget jeg sider ved skolen som jeg syntes var mer interessante enn de faglige, og jeg valgte da å ta videreutdanning som rådgiver på deltid over to år.

Vinner av avtalegiro
Kristine Møllevik. Foto: Privat.

Sosialt utjevnende

For 1,5 måned siden begynte Kristine som rådgiver ved Hersleb videregående skole, et valg hun er svært fornøyd med. Studielånet sitt har hun aldri vært lei seg for.

– Jeg er opptatt av den sosiale utjevningen som ligger i muligheten til å kunne ta opp studielån. Foreldrene mine kunne aldri ha finansiert utdanningen jeg endte opp med å ta, men med Lånekassen var alle muligheter åpne, understreker Kristine, som lyder overbevisende når hun insisterer på at hun aldri tenker at «det er synd hun har så stort studielån å betale tilbake på».

Rot i nettbanken førte til premie

I utgangspunktet ønsker de fleste å unngå rot i nettbanken, men Kristine ville nok neppe vært det foruten.

– Jeg hadde lenge hatt e-faktura, og hadde også meldt inn ønske om avtalegiro i nettbanken, uten at det noen gang «gikk igjennom». I januar trykket jeg ved et uhell «forkast» i stedet for «godkjenn» på e-fakturaen. Da jeg oppdaget feilen i februar, bestemte jeg meg for å gjøre et nytt forsøk på avtalegiro – og den opprettelsen fikk jeg jammen igjen for, smiler Kristine.

– Etter å ha kjøpt meg ny leilighet, har jeg vært nødt til å leve ganske nøysomt det siste året. Kanskje jeg skulle kjøpt meg noe gøy, men fullstendig ufornuftig, for pengepremien?

Vi håper i alle fall at premiene i Lånekassens avtalegirokonkurranse – i form av gavekort på 10 000 kroner – vil gjøre våren enda litt lysere for de to videregåendelærerne.