Rekordmange norske studenter i utlandet

Sist oppdatert: 02.03.2017
I fjor reiste drøyt 25 000 norske studenter til utlandet. Aldri før har så mange nordmenn dratt utenlands for å studere.

– De siste årene har antallet norske studenter i utlandet økt hvert eneste år, forteller Marianne Andreassen, administrerende direktør i Lånekassen.

Flere gradsstudenter, færre delstudenter

Nesten 17 500 norske studenter tok hele utdanningen sin i utlandet forrige undervisningsår, en økning på drøyt 570 studenter.

Antallet studenter som velger å ta deler av utdanningen utenfor Norge, har imidlertid gått noe ned de siste to årene. 7 520 delstudenter i 2014–2015 er 220 færre enn året før.

Andelen norske studenter med støtte fra Lånekassen som velger å studere i utlandet, holder seg stabil på 13,3 prosent.

Storbritannia mest populært

– Hele 5 800 studenter valgte i fjor å ta hele eller en del av utdanningen sin i Storbritannia. USA følger på andreplass, men også Danmark, Australia og Polen er populære studieland, sier Andreassen.

Økonomi, medisin og samfunnsfag

Økonomi, business, administrasjon og ledelse er det mest attraktive fagområdet for norske gradsstudenter i utlandet, fulgt av medisin og samfunnsfag.

– Når det gjelder utdanningsnivå, studerer flertallet av gradsstudentene på bachelornivå. Mens 9 770 tok en bachelor, var det 7 180 gradsstudenter på masternivå, opplyser Andreassen.

Færre utvekslingselever

Antall norske elever i videregående skole som reiser ett år på utveksling i utlandet, gikk ned fra året før. 2 050 elever tok i fjor vg2 i utlandet, noe som tilsvarer en nedgang på 14 prosent.

Her finner du statistikken presentert i heftet Norske elever og studenter i utlandet 2014-2015 (pdf).