Gå ikke glipp av stipend og lån

Sist oppdatert: 10.11.2010
Alle som skal søkje om stipend eller lån for hausten 2010, må søkje innan 15. november. Dette gjeld for både elevar i vidaregåande og studentar i all anna utdanning.

Alle med rett til videregående opplæring kan få utstyrsstipend, men de må selv søke for å få det. Beløpet ligger mellom 870 og 2800 kroner for hele skoleåret, avhengig av hvilket utdanningsprogram eleven går på.

Det viste seg i fjor at en del elever gikk glipp av utstyrsstipendet fordi de ikke søkte innen fristen. Hvorfor de ikke søkte, har ikke Lånekassen noe svar på.

- Det er flere som har søkt i år enn i fjor, men likevel er det nok noen som ikke har benyttet seg av muligheten, sier Astrid Bugge Mjærum, informasjonsdirektør i Lånekassen.

- Noen syns nok beløpet er lite, og tar ikke bryet med å søke. Uansett er det god timebetaling å fylle ut en søknad til Lånekassen. Pengene dekker vanligvis minst det elevene må betale i PC-leie til skolen, sier Mjærum.

De som søker, får automatisk sjekket om de kan ha rett til andre stipender fra Lånekassen, for eksempel behovsprøvd stipend som gis ut fra foreldrenes inntekt og formue.

35 600 kroner i året rett i lomma ved bestått eksamen for studenter i høyere utdanning

For studenter i høyere utdanning er stipendet nå på 35 600 kroner. Dette får alle borteboere rett i lomma når eksamen er bestått. Totalt kan studenter i høyere utdanning få 89 000 kroner i stipend og lån dette studieåret.

Alle må søke med MInID

Søknaden ligger på Lånekassens nettsider, og eleven trenger MinID for å logge inn. De som har glemt passordet til MinID, rekker ennå å bestille nye koder, slik at de får søkt.

Fristen 15. november gjelder også for å melde fra om endringer, som for eksempel at elever og studenter har flyttet på hybel i løpet av høsten.